Home / Nieuws / ENS levert unieke bijdrage aan het Ecodome

ENS levert unieke bijdrage aan het Ecodome

2018-02-15T14:59:55+00:00 8 juni 2016|Categorieën: Nieuws|Tags: , |

Op het Marineterrein bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam werd de afgelopen weken hard gewerkt aan de realisatie van een bijzonder project: het Travelling Ecodome. Dit tijdelijke paviljoen, dat is ontwikkeld door NL Greenlabel in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, is voorzien van Nederlandse innovaties op het gebied van milieu en leefomgeving. Op 31 mei jl. deed het Ecodome dienst als accommodatie voor de Informele Landbouwraad, waarbij staatssecretaris Martijn van Dam alle EU-Landbouwministers ontving.

Het Ecodome biedt de bezoeker de beleving van een oase midden in de stad. Een oase met schone lucht dankzij de aanwezigheid van luchtzuiverende planten en technieken. ENS heeft een belangrijk aandeel in het realiseren van een goede luchtkwaliteit in het Ecodome. Onder het podium in het hart van het paviljoen is een innovatief luchtzuiveringssysteem geplaatst dat met een capaciteit van 10.000 m3 per uur de lucht reinigt door fijn- en ultrafijnstof af te vangen. Daarmee wordt in het paviljoen continu gezorgd voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Het Ecodome vormt hét groene visitekaartje van Nederland. Vanzelfsprekend dus dat groen de basis vormt voor dit unieke project. Zo wordt het stalen frame van de imposante dome gevormd door met mos bedekte “bladeren” die het regenwater langdurig vasthouden en fijnstof afvangen uit de lucht. Diverse (wilde) bloemen, fruitbomen en (biologische) bloeiende bollen sieren zowel de binnenkant van het paviljoen als de tuin eromheen. Maar niet alleen de vormgeving is bijzonder. Het is met name de combinatie van onderdelen die het Ecodome uniek maakt. Hierdoor kunnen bezoekers zien en beleven hoe groen integraal onderdeel is van lifestyle en een gezonde leefomgeving.

Het Ecodome blijft enkele weken staan op het Marineterrein naast het Scheepsvaartmuseum. Daarna gaat het paviljoen namens het Ministerie van Economische Zaken op reis onder het motto: Nederland als duurzame delta.

Foto’s: ENS, NL Greenlabel en Marcel Peuijn (Oasem).

Terug naar nieuwsoverzicht