Home / Projecten / Smog Free Project
Smog Free Project 2018-02-09T16:13:45+00:00

Smog Free Project

Toepassing: Infrastructuur | Partner: Studio Roosegaarde

De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde is internationaal bekend door zijn innovatieve designs, zoals Waterlicht, Dune en het Smog Free Project, die de relatie tussen mens, technologie en ruimte onderzoeken. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij met zijn team van ontwerpers en techneuten werkt aan een betere toekomst. Interactie, technologische innovatie en schoonheid staan daarbij centraal.

Schone plekken in de stad

Een dikke smoglaag boven de stad tijdens een bezoek aan Beijing liet Daan Roosegaarde ervaren hoe ernstig luchtvervuiling is. Hij bedacht hoe prachtig het zou zijn om schone plekken te creëren in de stad, bijvoorbeeld door een gat te schieten in de smoglaag boven een park. Daan Roosegaarde benaderde ENS om de haalbaarheid van dit idee te testen.

Smog Free Tower

In samenwerking met ENS heeft Studio Roosegaarde de eerste Smog Free Tower ter wereld ontwikkeld. De 7 meter hoge toren reinigt 30.000 m³ vieze lucht per uur en gebruikt daarbij niet meer stroom dan een waterkoker. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van onze gepatenteerde positieve ionisatie technologie, waarmee fijnstof wordt afgevangen en omgezet in grof stof.

Het Smog Free Project werd op 4 september 2015 gelanceerd in Rotterdam. Inmiddels is de toren doorgereisd naar Beijing en Tianjin, waarna hij op reis gaat naar andere Chinese steden. Dankzij de Smog Free Tower kunnen mensen ervaren hoe het is om schone lucht in te ademen. Het project is een krachtig statement dat bewustwording creëert voor de fijnstofproblematiek en bovendien een oplossing biedt voor dit kritieke volksgezondheidsprobleem.

Smog Free Project Rotterdam

Smog Free Project Beijing

Foto’s: Studio Roosegaarde